
Kdo chce mít klid vůči zákonům i technologickým postupům, odnese si ovoce vypálit do státem certifikované palírny. Je jich u nás přes pět set a litr zde vyprodukovaného alkoholu z domácích zdrojů přijde na 150 až 180 korun.
„Zatímco úroda chmele je letos podprůměrná – a lze tedy očekávat zdražování piva – úroda ovoce převyšuje desetiletý průměr,“ komentuje letošní úrodu ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.
Také čeští statistici už teď vědí, že ovoce je nadmíru hodně. Nárůst úrody lze podle nich očekávat i u jablek, kde první odhady hovoří o meziročním nárůstu sklizně o pětinu. Úroda švestek se meziročně zvýší o třetinu a úroda hrušek dokonce o dvě.
Odhady letošních sklizní budou zpřesněny až v průběhu října. Již dnes je však zřejmé, že letošní úroda ovoce převýší desetiletý průměr.
Takže šup ke kotli, baňkám a jdeme si udělat pálenku? Zaručený recept od dědečka? Tak pomalu.
Domácí pálení povoleno není
„Domácí pálení alkoholu není povoleno v žádném množství. Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje lze vyrábět pouze v provozovně schválené ústředním orgánem státní správy. Pěstitelé si mohou nechat vypálit ovocnou pálenku v pěstitelských pálenicích mající povolení Ministerstva zemědělství ČR. Ani destilát z pěstitelského pálení nesmí být prodáván,“ shrnuje zákon mluvčí celní správy Martina Kaňková.
Pokud si člověk udělá pálenku sám doma, spáchá přestupek (§ 17 zákona o lihu), za který může být sankcionován pokutou až 10 milionů korun. U nalezeného nelegálně vyrobeného lihu je vyměřena spotřební daň. Policie většinou palírny objeví v souvislosti s něčím jiným, když už má povolení k prohlídce. Archivní policejní zprávy referují o tom, jak někomu pálenice při domácí výrobě bouchla, nebo že se někdo otrávil.